Artykuł sponsorowany
Wyposażenie lokalu gastronomicznego ma ogromny wpływ na jakość serwowanych posiłków – a każdy restaurator z pewnością chce, aby dania w jego restauracji były jak najwyższej jakości. Jakie więc sprzęt wybrać, aby zapewnić gościom wysokie standardy obsługi? Dowiedz się, jakich 5 rzeczy nie powinno zabraknąć z żadnym lokalu gastronomicznym.
Bardzo ważnym elementem wyposażenia lokalu gastronomicznego są różnego rodzaju urządzenia grzewcze. Jednak najważniejszym z nich jest zdecydowanie piec. Na rynku znajdziesz wiele modeli, który więc będzie najlepszym rozwiązaniem? Warto postawić na piec konwekcyjno-parowy, który da Ci precyzyjną kontrolę nie tylko nad temperaturą, ale i nad poziomem wilgotności w komorze pieczenia. Jest to dość uniwersalne urządzenie, które sprawdzi się zarówno jako wyposażenia stołówek, jak i nieco bardziej wyspecjalizowanych restauracji. Piec to również jeden z ważniejszych sprzętów, jeśli chodzi o urządzenia dla piekarni. Jak więc widzisz jest to absolutny must have w każdym lokalu zajmującym się gastronomią.
W żadnej restauracji czy innym lokalu gastronomicznym nie może także zabraknąć takich sprzętów jak lodówki i zamrażarki. Przydatne mogą okazać się również inne urządzenia chłodnicze, na przykład komory chłodnicze, regały i lady, kostkarki, lodówki i zamrażarki przemysłowe. Dzięki nim wszystkie produkty spożywcze używane do przygotowania posiłków dla gości będą przez długi czas świeże.
Ogromnym ułatwieniem dla kuchni w lokalu gastronomicznym bez wątpienia jest profesjonalny robot kuchenny. Jest on w stanie znacząco przyspieszyć pracę i usprawnić przygotowanie posiłków. Warto w tym przypadku postawić na robot planetarny, który będzie prawdziwym pomocnikiem w kuchni. Dzięki niemu z łatwością będziesz w stanie szybko, ale jednocześnie bardzo starannie mieszać ciasta, tworzyć różnego rodzaju pasty, blendować i wykonywać inne niezbędne czynności.
W lokalach gastronomicznych ilość naczyń i urządzeń, które wymagają umycia, znacząco przewyższa tą, z którą mamy do czynienia w warunkach domowych. Dlatego też w restauracjach i innych lokalach konieczna będzie profesjonalna zmywarka gastronomiczna do zadań specjalnych.
W restauracjach nie może także zabraknąć estetycznej zastawy. Bez względu na to, w jakiej kuchni specjalizuje się Twój lokal, zastawa powinna być dobrana z jak najwyższą starannością. W końcu powiedzenie, że w pierwszej kolejności jemy oczami, ma dość spore odzwierciedlenie w rzeczywistości, dlatego też warto zadbać o piękne podanie posiłków na eleganckich talerzach. Postaraj się również, aby wybrane przez Ciebie naczynia i sztućce były także wygodne oraz trwałe, dzięki czemu nie będą niszczyć się podczas mycia w zmywarce.
Fot.: Daniel Nijland/unsplash.com