5 rzeczy, których nie powinno zabraknąć w lokalu gastronomicznym
SZTUKA I KULTURA
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

5 rzeczy, których nie powinno zabraknąć w lokalu gastronomicznym

Artykuł sponsorowany

Wyposażenie lokalu gastronomicznego ma ogromny wpływ na jakość serwowanych posiłków – a każdy restaurator z pewnością chce, aby dania w jego restauracji były jak najwyższej jakości. Jakie więc sprzęt wybrać, aby zapewnić gościom wysokie standardy obsługi? Dowiedz się, jakich 5 rzeczy nie powinno zabraknąć z żadnym lokalu gastronomicznym.

Piec i inne urządzenia grzewcze

Bardzo ważnym elementem wyposażenia lokalu gastronomicznego są różnego rodzaju urządzenia grzewcze. Jednak najważniejszym z nich jest zdecydowanie piec. Na rynku znajdziesz wiele modeli, który więc będzie najlepszym rozwiązaniem? Warto postawić na piec konwekcyjno-parowy, który da Ci precyzyjną kontrolę nie tylko nad temperaturą, ale i nad poziomem wilgotności w komorze pieczenia. Jest to dość uniwersalne urządzenie, które sprawdzi się zarówno jako wyposażenia stołówek, jak i nieco bardziej wyspecjalizowanych restauracji. Piec to również jeden z ważniejszych sprzętów, jeśli chodzi o  urządzenia dla piekarni. Jak więc widzisz jest to absolutny must have w każdym lokalu zajmującym się gastronomią. 

Lodówki i zamrażarki

W żadnej restauracji czy innym lokalu gastronomicznym nie może także zabraknąć takich sprzętów jak lodówki i zamrażarki. Przydatne mogą okazać się również inne urządzenia chłodnicze, na przykład komory chłodnicze, regały i lady, kostkarki, lodówki i zamrażarki przemysłowe. Dzięki nim wszystkie produkty spożywcze używane do przygotowania posiłków dla gości będą przez długi czas świeże.

Robot kuchenny

Ogromnym ułatwieniem dla kuchni w lokalu gastronomicznym bez wątpienia jest profesjonalny robot kuchenny. Jest on w stanie znacząco przyspieszyć pracę i usprawnić przygotowanie posiłków. Warto w tym przypadku postawić na robot planetarny, który będzie prawdziwym pomocnikiem w kuchni. Dzięki niemu z łatwością będziesz w stanie szybko, ale jednocześnie bardzo starannie mieszać ciasta, tworzyć różnego rodzaju pasty, blendować i wykonywać inne niezbędne czynności.

Zmywarka gastronomiczna

W lokalach gastronomicznych ilość naczyń i urządzeń, które wymagają umycia, znacząco przewyższa tą, z którą mamy do czynienia w warunkach domowych. Dlatego też w restauracjach i innych lokalach konieczna będzie profesjonalna zmywarka gastronomiczna do zadań specjalnych. 

Zastawa i inne naczynia

W restauracjach nie może także zabraknąć estetycznej zastawy. Bez względu na to, w jakiej kuchni specjalizuje się Twój lokal, zastawa powinna być dobrana z jak najwyższą starannością. W końcu powiedzenie, że w pierwszej kolejności jemy oczami, ma dość spore odzwierciedlenie w rzeczywistości, dlatego też warto zadbać o piękne podanie posiłków na eleganckich talerzach. Postaraj się również, aby wybrane przez Ciebie naczynia  i sztućce były także wygodne oraz trwałe, dzięki czemu nie będą niszczyć się podczas mycia w zmywarce.  

Fot.: Daniel Nijland/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Piękno i prostota. Minimalistyczne grafiki
Piękno i prostota. Minimalistyczne grafiki
Piękno i prostota minimalizmu. Sprawdź, jakie grafiki w stylu minimalistyczne najlepiej udekorują ściany w Twoim domu!
Jak wybrać odpowiedni regulator ciągu do twojego systemu wentylacyjnego?
Jak wybrać odpowiedni regulator ciągu do twojego systemu wentylacyjnego?
Odkryj kluczowe czynniki, jakie należy wziąć pod uwagę przy wyborze regulatora ciągu do systemu wentylacyjnego. Przeczytaj, jak prawidłowy wybór wpływa na efektywność i komfort użytkowania.
Jak zaaranżować przestronny taras?
Jak zaaranżować przestronny taras?
W artykule znajdziesz inspiracje, w jakie meble, tekstylia i ozdoby warto wyposażyć przydomowy taras lub balkon.
Ostatnie wpisy