Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Jeżeli jesteśmy amatorami kalarepy i chcemy mieć pewność, ze spożywamy warzywa najwyższej jakości, warto jest pomyśleć o ich uprawie we własnym ogrodzie. Pomimo, że kalarepę można kupić w wielu sklepach spożywczych, nigdy nie mamy pewności jaką drogę musiało przejść warzywo zanim trafiło na nasz stół. Co trzeba wiedzieć na temat kalarepy?
Kalarepa jest to dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych (jest ona spokrewniona z brokułami, kalafiorem, jarmużem, a także kapustą), będąca odmianą kapusty warzywnej. W Polsce kalarepa uprawiana jest na szeroką skalę. Kalarepa jest rośliną dwuletnią, która w pierwszym roku po posadzeniu wykształca bulwę, w drugim natomiast kwiaty i nasiona. Nadziemną częścią rośliny jest jasno-zielona bulwa pędowa. Wyrasta z niej kilkanaście liści o długich ogonkach (mogą mieć one różną wielkość i kształt). Silnie skrócona łodyga kalarepy jest mięsista i zgrubiała, o kulistym kształcie. Zazwyczaj jest ona zielona, choć możemy spotkać również okazy fioletowe. Korzeń kalarepy jest słabo rozwinięty.
Kalarepa zawiera duże ilości błonnika, witaminę C, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak wapń, potas czy cynk. Roślina jest również źródłem luteiny i chlorofilu. Jej liście zawierają spore ilości żelaza.
Warzywo to znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Można podawać na na surowo (jako składnik surówek i sałatek) lub poddawać obróbce termicznej (pamiętajmy jednak, że wysokie temperatury niszczą część składników odżywczych).
W sprzedaży dostępne są nasiona różnych odmian kalarepy.
Decydując się na posadzenie nasion kalarepy w przydomowym ogrodzie musimy pamiętać, że roślina ta czuje się najlepiej na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Niektórzy ogrodnicy uprawiają to warzywo w tunelach foliowych, gdzie panują stabilne warunki cieplne.
Optymalne podłoże dla kalarepy jest zasobne w składniki pokarmowe, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, próchnicze. Nasiona kalarepy dobrze jest sadzić rok po oborniku.
Kalarepa jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego uprawia się ją z rozsady. Nasiona można wysadzać do pojemników już w drugiej połowie lutego. Sadzonki przesadza się na docelowe stanowisko pod koniec kwietnia.
Musimy pamiętać, żeby sadzić kalarepę w co najmniej 15-centymetrowych odstępach. Nadmierny ucisk roślin powoduje deformację zgrubień.
Pamiętajmy, że kalarepy nie należy sadzić po sobie, ani po innych roślinach zaliczanych do rodziny kapustowatych. Roślina ta natomiast bardzo dobrze czuje się w towarzystwie buraków ćwikłowych, sałaty, rzodkiewki, pora, endywii czy grochu.
Jeżeli nie mamy ogrodu, możemy uprawiać kalarepę w pojemnikach na balkonie
Zamów nasiona kalarepy w esklepie Legutko
Kalarepa nie znosi suszy, dlatego najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest w jej przypadku regularne podlewanie. Jeżeli posadziliśmy kalarepę rok po oborniku, nie musimy jej dodatkowo nawozić. W innym wypadku dobrze jest zastosować nawóz organiczny o niskiej zawartości azotu.
Kalarepa potrzebuje spulchniania gleby, a także usuwania chwastów (są one szczególnie dużym zagrożeniem w początkowych fazach wzrostu rośliny).
Poważnym zagrożeniem dla uprawy kalarepy są ślimaki, które żywią się liśćmi i wgryzają w zgrubienia. Warto z nimi walczyć przy pomocy bezpiecznych środków ochrony roślin (szczególnie dobrze sprawdza się mączka bazaltowa).
Fot.: materiał prasowy Klienta.